Jdi na obsah Jdi na menu

 


Jaro na Pálavě 3

V pátek 9.4.2010 jsme se vrátili na Pálavu, protože nás zajímalo, jestli budou už kvést kosatce. A Pálava nezklamala… :-)  Kdo máte zájem, můžete si porovnat, co rostlo na Pálavě na začátku jara v březnu (letošní fotogalerii nazvanou "Začátek jara na Pálavě 2" najdete zde) a co zde rostlo asi po 14 dnech. Chceme se sem opět vypravit na konci dubna, kdy už snad začnou kvést áróny východní.

Tentokrát jsme vyrazili z Pavlova po zelené na Dívčí hrady (Děvičky).  Hrad se nachází na severovýchodním výběžku Pálavy. První zmínka o hradu Dewiczky pochází z r. 1222. Vzhledem k tomu, že dnešní stavba pochází ze 14. stol., stávaly původní Dewiczky zřejmě o kousek dál. Stávající hrad r. 1334 udělil král Jan Lucemburský v léno Lichtenštejnům, kteří hrad vlastnili dalších 226 let. Na 12 let jej pak získal uherský šlechtic Kerecsenyi, který jej v r. 1572 prodal Ditrichštejnům. Hrad byl vypálen Švédy v r.1645 a už pak nebyl nikdy opravován. Ještě v r. 1784 hrad obýval hlídač, který zvonem upozorňoval okolí, když se hnala bouře, nebo vznikl požár. Také se zde nacházela zásobárna vody. Po smrti hlídače byl zvon odvezen do Klentnice a nádrž zasypána. Dnešní stavba hradu je tvořena nepravidelným obdélníkem 65x20m, který je uzavřen plášťovou hradbou. Přímo na hradě nenajdete žádnou věž. Pouze zde stojí předsunutá věž, která zde byla vybudována až v 16. stol kvůli dělostřelecké obraně. K hradu se váže několik pověstí, které se týkají zejména dívek, což také zřejmě posloužilo pro název hradu. Vypráví se tak pověsti o 3 dívkách, které z těchto míst spadly či byly svrženy a zkameněly, nebo o pannách, které se zazdívaly do hradeb, aby byl hrad nedobytný. My jsme zde žádné kvílení dívek, o kterém se vypráví, nezaznamenali, pouze zde svištěl vítr.

Od Děviček jsme pokračovali dále po zelené po jihovýchodních svazích pod Děvínem, kde jsme mimo kosatcových koberců objevili také hezkou kolonii konikleců lučních (pozor, neplést s koniklecem velkokvětým, jehož největší celosvětová lokalita je na Kamenném vrchu). Samozřejmě zde rostlo i mnoho dalších jarních rostlin, jak lze zjistit ve fotogalerii níže. Po zelené jsme pokračovali až do Soutěsky.

V Soutěsce jsme vyměnili zelené značení za červené. Vystoupali jsme Nad Soutěsku, přičemž se během našeho výstupu začalo rapidně měnit počasí. Sluníčko bylo pryč, ochladilo se, zatáhlo, vítr velmi zesílil a zdálo se, že se žene bouřka. Naštěstí nakonec na nás spadlo jen pár kapek. Po červené jsme pokračovali přes Děvín zpět k Děvičkám a dolů do Pavlova.

Tentokrát jsme výlet spíše pojali jako botanickou vycházku. Celkem jsme nachodili pouhých 10km, ale museli jsme vystoupat 439m. Na závěr jsme se stavili v Obecní vinotéce v Pavlově (podrobnější informace o vinotéce naleznete zde), kde objevíte vína nejen místních vinařů, ale i z okolí, a dokonce i z Rakouska. Přes jaro a léto mají otevřeno každý den. Vřele doporučujeme, milovníci vína nebudou litovat. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Kosatce na Pálavě

(Ivča + Jirka, 26. 4. 2010 22:26)

Ahoj Jirko, vloni nám kosatce také ufrnkly (nejdříve ještě nebyly rozkvetlé a pak už zase nebyly…). Letos jsme neponechali nic náhodě. :-) K tomu skalnímu písečnému: diskuze u Tvých fotek nás trochu zviklala. Nicméně si myslíme, že možná jsme to trefili správně. Jednak podle listů, a také to, že tam byla jejich menší lokalita (na Děvíne jsou také potvrzené oba druhy). Ale zase bychom ruku za to do ohně nedali. :-)
Díky za požehnání lilie, máme radost, že máš stejný názor. A díky za upřesnění výtvoru strakapouda. Neznáš nějaké webovky, kde by byly tyto výtvory vyobrazeny a rozumně popsány pro nás laiky? Nebo tip na nějakou literaturu?
Díky za přání. Hezké počasí i Tobě, tedy nám všem… :-)

Re: RE: Kosatce na Pálavě

(Jirka, 26. 4. 2011 9:45)

Ahoj,
s těmi konikleci na Děvíně to vidím i tady na koniklec velkokvětý, i když jsou trošku jiné, než ty typické v Brně.
Jen ještě doplním - kosatec skalní písečný tu opravdu zatím žádný nemáte. Viděl jsem je poprvé teď o víkendu - jsou ještě subtilnější než nízké (i když to zní neuvěřitelně), listy jsou asi 5-7 mm široké a 2-4 cm dlouhé, mají všechny téměř žloutkově žlutou barvu květních plátků a kartáčky na těch rozevřených jsou vždy červenooranžové. Zde máte žlutou formu kosatce nízkého, který má kartáčky bílé nebo i v jiných barvách, listy mnohem širší a je extrémně variabilní v barvách květů.
Časem určitě nějakou fotku toho kosatce skalního zveřejním. :-)
Jirka V.

Re: Re: RE: Kosatce na Pálavě

(Ivča + Jirka, 26. 4. 2011 22:11)

Jedná se o stejnou „rodinku“ konikleců, kterou jsme řešili v rámci r. 2011. Akorát v r. 2010 vypadaly koniklece ještě trochu méně jako velkokvěté než v letošním roce. Platí ale to, co jsme psali v rámci fotogalerie k r. 2011, tj. nevylučujeme, že se jedná o k. velkokvětý.
Pokud jde o kosatce, tak i tady můžeš mít pravdu. Protože jsme 100%-tní písečňák (skalní) neviděli, tak jsme dali na to, co jsme v loňském roce objevili na internetu. Možná to byl biolib, možná něco jiného, už si to nepamatujeme, ale zřejmě to bylo špatně i tam. Pokud se tedy jedná o kosatce, budeme se těšit na tvé fotoúlovky k. skalního, až je zveřejníš. ;-)
I+J

RE: Pálava

(Ivča + Jirka, 5. 6. 2010 0:24)

Pálava docela frčí, takže proto tolik reakcí. Kosatce jsou skutečně parádní, ale na živo je na živo. A o vyhlídkách ani nemluvě. Prostě Pálava stojí za návštěvu …

Pálava

(Krtek, 3. 6. 2010 23:48)

Ahoj Ivčo a Jirko, tak u téhle galerie se vám sešlo reakcí neobvykle mnoho a vesměs se každémi líbí kosatce, tak jako i mně. Ten pocit mezi "záhony" kytek vám opravdu závidím, pohled z vyhlídky taky - pěkná viditelnost

RE: To nejsou vstavače

(Ivča + Jirka, 14. 5. 2010 22:24)

Ahoj Pavlo, trochu jsi nás zmátla svým komentářem k této fotogalerii, protože zde nepíšeme o vstavačích ani zmínku. U fotografie …..778 máme uvedeno, že se jedná o ocúny. Je to tam správně. Možná ses ale chtěla vyjádřit k debatě s Jirkou u fotogalerie PR Milovická stráň a Novomlýnská nádrž, kde jsme diskutovali, jestli se jedná o ocúny, a dnes se i přikláníme k názoru, že ano. :-)

To nejsou vstavače

(Pavla, 14. 5. 2010 20:22)

Na fotkách nejsou vstavače, ale jedná se o ocún podzimní.

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 8. 5. 2010 0:53)

Miroslavské kopce jsou zajímavé nejen svoji flórou a faunou, ale i tím, že tam nejsou žádné turisticky značené cesty, žádné cyklostezky, a navíc je problém se dopídit po pořádných informacích i na internetu. Za návštěvu přesto (možná právě proto) stojí. Naší fotogalerie z r.2008 sis určitě všiml. Na fotky z Pálavy si budeš muset ještě počkat. Jak jsme už psali, jsou teď na řadě předchozí výlety a vše se zpracovává, jak čas dovolí. :-) Ale neboj, kdo si počká, ten se dočká. :-)

Re: Jaro na Pálavě

(Mirek, 7. 5. 2010 11:38)

Ahoj, nedaleko Miroslavských kopců jsem jel loni na kole, ale nezastavil se, budu to muset někdy napravit. Na fotky z minulého čtvrtka se každopádně moc těším :-)

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 6. 5. 2010 21:56)

Mirku, náhoda je to neskutečná. My začínali v Pavlově a kolem Soutěsky jsme se pohybovali kolem 15. hodiny. Dost jsme se zdrželi na jižních stráních (po zelené od Děviček k Soutěsce). Tam jsme objevili nejen obojí otakárky, ale i stepníka, pářící se ještěrky… Moc lidí ten den nebylo, ale když někdo šel okolo, upozorňovali jsme je na naše nálezy (ze stepníka i párečku lacert byli návštěvníci nadšení). Jinak stepníka jsme objevili také poprvé. Tak si z toho nic nedělej. :-) Ještě musíme zpracovat asi 3 fotogalerie a dojde i na stepníka.
Pokud jde o Tvůj popis, tak víme přesně, kde jsi koulenky objevil. My na ně chodíváme koukat na Miroslavské kopce, tam je jich také spousta (a nejen koulenek). Pokud Miroslavské kopce neznáš, tak vřele doporučujeme. Nejsou ani tak známé.

Re: Jaro na Pálavě

(Mirek, 6. 5. 2010 14:27)

Ahoj Ivčo a Jirko,

tak ten čtvrtek je opravdu náhoda, možná jsme se někde minuli. kolem 13 hod. jsem se pohyboval někde v okolí Soutěsky. Dělal jsem si tůru přes celou Pálavu, z Dolních Věstonic až do Mikulova, GPS mi naměřila 22 km.
Takže i ty koulenky jsou z Pálavy. První jsem viděl poblíž Trůnu, další (ono foto) byly ve svahu nad zbytky kaple (sv. Antonína?). Fotka je směrem na Klentnici, v pozadí je Sirotčí hrádek a Stolová (Tabulová) hora. Dole pod vinohradem vede silnice(na fotce neni vidět) z Klentnice do Perné.
Na stepníka rudého štěstí nemám, ještě jsem ho nikdy neviděl. Jěštěrky zelené vídám na jaře pravidelně, koncem léta vždy aspoň jedna kudlanka, ale stepník ... ten mi ve fotosbírce chybí. Tak snad někdy příště :-)
Mirek

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 5. 5. 2010 20:55)

Ahoj Mirku,
tak to je neuvěřitelná náhoda. My jsme byli na Pálavě rovněž 29.4.2010, stejně jako Ty. Akorát my jsme se tam dostali až po 13. hodině. Možná jsme se někde míjeli. :-) Jakmile fotky zpracujeme, tak se zde také objeví. Nějak teď ale není čas. Pokud jde o rozdíl mezi majkami, tak fialová má zabarvení více do modra, kdežto obecná je spíše černá s modrým leskem. Naše zkušenost je také ta, že mívají rozdílnou hloubku jejich tečkování. U té Tvé si na 100% jistí nejsme, museli bychom to vidět na živo, nebo více fotek. Ale možná je to skutečně "fialová" varianta. Otakárky fenyklové (máš také fotogalerii) jsme také potkali, podařilo se nám nafotit i otakárka ovocného. Viděli jsme a nafotili i stepníka rudého (jedovatý pavouk), ještěrek zelených také spousty... Zaujaly nás i Tvé rozkvetlé koulenky (38. fotka). Tipujeme, že jsou brány na Dunajovických kopcích, nebo se pleteme? Fotogalerii máš pěknou. :-)

Jaro na Pálavě

(Mirek, 5. 5. 2010 19:21)

Ahoj I+J,
tak jsem se taky letos konečně na Pálavu dostal. Loni o víkendu tam bylo hodně lidí, tak jsem to letos zkusil ve všední den a opravdu to vyšlo. Lidí docela málo, počasí skvělé. V lese od Pavlova k Děvičkám jsem viděl opravdu velkou majku, ale teprve na vašich stránkách jsem se dověděl, že kromě té fialové, existuje i majka obecná. Jaký je mezi nimi rozdíl, nevím, ale pokud se podíváte na mé fotky, třeba mi poradíte :-)
Taky jsem rád, že jsem ještě na pár místech stihl kosatce, konikleců a hlaváčků jsem si užil již v minulých týdnech na jiných místech.
Mějte se prima. Mirek
http://picasaweb.google.com/achnaton08/20100429Palava

RE: Pobytové stopy zvířat

(Ivča + Jirka, 28. 4. 2010 0:03)

Jirko, díky za tip, mrkneme na to. Člověk se stejně učí pořád celý život… :-)

Pobytové stopy zvířat

(Jirka, 27. 4. 2010 9:03)

Ahoj,
já zatím neznám žádné webové stránky, kde by bylo možné dohledat všechno, co po zvířatech v přírodě nacházíme (doupata, hnízda, dutiny, značky, otisky, trus). Znám na to ovšem poměrně dobrou knihu, která sice už není nová, ale je stále k dostání za rozumnou cenu: http://www.javis.cz/javis/eshop/0/0/5/90-Stopy-zvere/description#anch1
Já jsem se hodně věcí naučil v terénu poznávat díky zkušenějšímu kolegovi z práce a taky mi hodně daly vycházky s ornitologem (Vítání ptačího zpěvu). Není nad to poslechnout si hlasy ptáků přímo u stromu, kde hnízdí, tomu se žádné CD se zvuky přírody nevyrovná. :-)

Kosatce na Pálavě

(Jirka, 26. 4. 2010 9:54)

Ahoj,
máte zase krásné fotky, hlavně ty fialové kosatce nízké jsou nádherné, já jsem je letos zatím neviděl a pochybuju, že bych vůbec nějaké rozkvetlé ještě stihl. :-(
Pokud jde o kosatec skalní písečný, obávám se, že to bude totéž jako u mé loňské fotky ze Svatého Kopečku, viz http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=186215&poradie=30&form_hash=gallery
Z mého laického pohledu jde i u vašich obrázků nejspíš o extrémní barevnou variabilitu kosatce nízkého (Iris pumila).
Jinak na fotku P1220743 bych taky řekl, že to bude lilie zlatohlávek a P1220753 je dutina vytesaná strakapoudem.
Zdravím vás oba a přeju, aby pěkné počasí vydrželo, ať nás můžete zásobovat dalšími zážitky. :-)
Jirka

RE: Pálava

(Ivča + Jirka, 24. 4. 2010 7:43)

Ahoj, zcela souhlasíme, je to nádhera a svým způsobem nepřekonatelná. Určitě si ochranu zaslouží, ale hlavně ať to nedopadne tak, že za pár let se sem dostanou jen ochránci a my ostatní budeme jen koukat na tu krásu zprostředkovaně. :-)) My jsme na takové koberce kosatců už narazili poněkolikáté. Nikdy to ale nebylo tak brzo. Letos se to skutečně urychlilo. Jejich květ přitom vydrží den až dva. Sice rozkvétají postupně, ale za týden vše vypadá jinak. :-(

Pálava

(M.+ F.23.4.2010, 23. 4. 2010 23:53)

To je nádhera.Jarní Pálava je v našich podmínkách nepřekonatelná. Je národní skvost, který právem zaslouží přísné ochrany. Díky za zprostředkování :-))) Na takovou záplavu kosatců jsme nikdy neměli štěstí.Ahoj, m + t.