Jdi na obsah Jdi na menu

 


Začátky jara u Žebětínského rybníka

Třetí jarní den letošního roku jsme se odpoledne vydali z brněnské městské části Bystrc na menší výlet do okolí Žebětínského rybníka. Pokud by Vás zajímaly informace o této lokalitě, nahlédněte do naší dřívější fotogalerie zde. Rybník je významnou rozmnožovací lokalitou obojživelníků (zejména rosničky, skokana a ropuchy), proto jsme se chtěli podívat, jestli už se obojživelníci nechystají a neladí formu na „novou sezónu“. Obojživelníci začnou migrovat k rybníku, jakmile přestanou noční mrazy. Přestože mrazy už jsou pryč, obojživelníky jsme neobjevili. Možná jim ještě vadí, že většina vodní plochy rybníka byla po tuhé zimě stále zamrzlá. Nicméně jsme už po bledulích (viz. fotogalerie z Údolí Chlébského potoka) a sněženkách (viz. fotogalerie z Přírodní rezervace Karlov) narazili na další posly jara.

Náš odpolední výlet nebyl nijak náročný. Nachodili jsme 8,5 km a stačilo vystoupat celkově 118m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Žebec

(Ivča + Jirka, 1. 5. 2010 22:39)

Ahoj Krtku, možná to trochu opticky klame. Až tak malé to pro ně není. A asi to i využívají, protože od té doby, co byly podchody vybudovány, jsme nepotkali jedinou přejetou (dříve to bývala vážně hrůza).
Pokud jde o „ropnou skvrnu“, také nás napadlo, co tam kdo vylil. Ale po chvilce jsme pochopili, čím to bylo způsobeno. Když jsme přicházeli z dálky, tak rybník působil i vypuštěným dojmem… :-) Ten den jsme byli z podléšek nadšení, protože to byl letošní první pozdrav jara, který jsme viděli.

Žebec

(Krtek, 1. 5. 2010 15:17)

Ahoj Ivčo a Jirko, psalo se zde o průchodech pro migrující žáby, je dobře, že na ně lidé při stavbě této silnice mysleli, jenže můj dojem z té zatarasené díry je nic moc. Být žábou, asi by se mi do ni dvakrát nechtělo, nevím proč to nešlou dělat trošku větší :-)))
Taky se vám zdá, že ty labutě vypadají, jakoby pluly v ropné skvrně?
- jo a jaterníky jsou pěkné, trošku barev na počátku jara (tehdejšího) nezaškodí. :-))))

RE: Kytičky

(Ivča + Jirka, 1. 4. 2010 16:40)

Ahoj Jani, oba Tě zdravíme. Neboj, také se dočkáš. Byli jsme teď v sobotu na Pálavě (fotogalerie brzy bude) a křívatce už spíše končily. Zato jsme byli zaskočeni hlaváčky. V březnu bychom je v takovém množství nečekali, zejména po takové zimě. Máme z Pálavy nafoceno asi 20 jarních druhů, však uvidíš.
V dubnu už bude Stožec možná bez sněhu... :-)) Na jaře jsme Stožecké louky ještě neviděli. Docela by nás zajímalo, co tam v půlce dubna objevíte. Dej pak vědět.
Měj se,
I+J

Kytičky

(Melanitta, 31. 3. 2010 18:25)

Ahoj, zase jsem k Vám po nějaké době zabrousila a jako vždy jen tiše závidím :-) U nás kvetou jen podběly, křivatce a osívky ... asi jsme za Vámi pozadu. 19. 4. jedeme na Šumavu na Stožec, tak doufám, že tam nebude sníh.
Přeji mnoho krásných výletů. Jana

RE: Žebec

(Ivča + Jirka, 29. 3. 2010 23:44)

My jsme to pochopili. :-)) Malé žabičky to zvládnou v rámci masového přesunu žab. Aby nevznikaly problémy jim i lidem, a nehynuly zbytečně pod koly aut, jsou nastavena opatření tak, aby zabránila jejich pohybu po vozovkách. Zábrany tak velmi dobře i žáby navigují do jednotlivých podchodů pod komunikací. Žáby tak nemají jinou možnost.

Žebec

( M.+F., 29. 3. 2010 23:19)

Ty směrovky byly myšleny v žertu :-)).Ještě by nás zajímalo,jak se zajišťuje bezpečný přesun malých žabiček z rybníka.73033

RE: Žebec

(Ivča + Jirka, 28. 3. 2010 19:20)

Ty ropuchy (vzhledem k jejich mozečku) až tak hloupé nejsou, problém je spíše v tom, že jim člověk do jejich tradičních migračních cest postavil silnici. A ty směrovky by jim asi moc nepomohly… :-))) Že zde probíhal dříve jejich „sběr“ do kýblů, a následný přenos do rybníka, víme. Bohužel některé přelézaly i silnic a dopadalo to, jak to dopadalo. Nyní je těch podchodů několik a přístup k silnici je jim zamezen stavebními prvky i zátarasy z pevných igelitů. Pravdou je, že od té doby jsme přejetého obojživelníka na cestě nenašli.

Žebec

(M. + F. 28.3.10, 28. 3. 2010 17:59)

Zajímavá kolekce.Schválně jsme podléškám okvětní lístky počítali.Souhlasí.Rybník známe a kdysi jsme ho zjara navštívili,
ale ty hloupé ropuchy nepodlézaly korýtkem pod silnicí,zůstávaly
v korytě podél silnice , ochranáři je sbírali do kýblů a nosili
do rybníka. Nepomohly by směrovky? Ahojtě !!!!!