Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za studánkami do Podkomorských lesů

Začátkem října jsme si po delší době naplánovali naši „studánkovou trasu“ do Podkomorských lesů, kterou pravidelně chodíme už více než 15 let. Studánkovou trasou myslíme návštěvu Ríšovy a Helenčiny studánky. Protože ale neradi chodíme po zcela stejné trase, pokaždé uděláme na trase nějakou změnu. Porovnat si dále popsanou trasu můžete s některými našimi dřívějšími výlety, např. z r. 2009, kde v rubrice 2009 Okolí Brna najdete výlety: Přes Ríšovu studánku a Žebětín do Bystrce a Za Pohádkou máje do Podkomorských lesů.

Letos jsme z Bystrce vyrazili nejdříve na Prýgl (Brněnskou přehradu), který dobře znáte z našich dřívějších fotogalerií. Od Prýglu jsme pokračovali po žlutém značení na RakovecRybářské baště a od turistického rozcestníku Rakovec BUS po žluté pak stoupali chatovou oblastí k rozcestníku Rakovec-rozcestí. Zde jsme  před bývalou hájovnou odbočili podél potoku Rakovec, který se zde stáčí téměř do pravého úhlu a pokračuje k Prýglu, kde ústí. Pár desítek metrů od cesty se nachází u neznačené lesní pěšiny studánka Betelná vasrůvka. O existenci této studánky neví ani většina místních obyvatel. Název studánky se dá přeložit z Brněnského hantecu jako Studánka Výborná voda. Kvalitu zdejšího pramene tak není třeba komentovat. Nedávno někdo umístil na strom u cesty dokonce směrovku k této studánce, takže se časem stane možná známější, třeba aspoň pro milovníky hantecu.

Od Betelné vasrůvky jsme se vrátili zpět na žluté značení. Na počátku Kočičího žlebu jsme se zastavili pozdravit místní kozí lákadlo pro děti: kašmírského kozla Šíšu, krátkosrstou bílou kozu Jůlinku a kůzle Korny. Zde je děti mohou krmit přinesenými jablky, mrkví nebo Tvrdým a suchým pečivem. Pozor, nesmí se jim dávat čerstvé a měkké pečivo, piškoty, sušenky či jiné sladkosti. To by se jim prokázala medvědí služba. Kočičím žlebem jsme kolem bezejmenného rybníčku vystoupali k Ríšově studánce. Zde jsme opustili žluté značení, které dále pokračuje do obce Hvozdec vzdálené cca 3km, a pokračovali jsme po zelené až k Helenčině studánce. Ještě před Helenčinou studánkou jsme po levé ruce minuli druhý nejvyšší kopeček v katastru města Brna, a to Lipový vrch (478m n.m.). Protože jsme toho už dříve napsali o studánkách v dřívějších fotogaleriích dost, necháme je bez komentáře. Od Helenčiny studánky jsme si vybrali turisticky neznačenou cestu, která ale byla nedávno vyznačena jako cyklotrasa č.5005. Po cestě jsme těsně minuli nejvyšší vrch na území města Brna, který se příznačně jmenuje Kopeček (479m n.m.). Z Kopečku není žádný výhled do okolí, protože je celý zalesněný. Můžete zde najít pouze posed ve vrcholové části a informační ceduli o Kopečku. Za zmínku ještě stojí, že právě zde se 1.8.2007 oslavilo při východu slunce sté výročí skautingu. Tím jsme dokončili „hřebenovku“ mezi dvěma nejvyššími brněnskými kopci. :-)

Cestou kolem Kopečku jsme jen sešli na okraj Velké ceny (Grand Prix Brno nebo-li Masarykův okruh), odkud jsme neznačenými cestami pokračovali lesem až do Žebětína a dále kolem Žebětínského rybníka do Bystrce.

Popsaná trasa měřila 18,5km a bylo třeba celkově vystoupat 264m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podkomorské lesy

(Jirka, 7. 1. 2012 20:18)

Ahoj,
kolem těch studánek chodíme občas taky, jsou tam hodně pestré lesy.
Moc se mi tu líbí paví očko, oba chrobáci a šneček, docela pěkné jsou i fotky hub, ale jejich určení vám nedokážu potvrdit ani vyvrátit, na to vím z fotek příliš málo informací.
P1360525 určitě není pastinák, ale co teda to je, se mi zjistit nepodařilo, i když jsem se celkem snažil. :-(
P1360758 ale určitě není hvězdnice kopinatá, nýbrž zřejmě turan roční (Erigeron annus).
Tak zatím.
Jirka V.
PS: Doufám, že v příštím týdnu už budou další dvě tabule naučné stezky. :-)

Re: Podkomorské lesy

(Ivča + Jirka, 7. 1. 2012 23:29)

Ahoj, díky za ten turan. Jasně, že to není hvězdnice kopinatá. :-) To jsme tě jen zkoušeli, jestli si všimneš…, a zkouškou jsi prošel. :-D Také si myslíme, že to pastinák není. Květy má trochu jiné, i když žlutozelené, ale listy by při troše snažení být podobné mohly. Také jsme se docela u pastináku-nepastináku snažili, ale na nic lepšího jsme nepřišli. Trochu nadějí jsme vkládali do tebe… ;-) Možná foto pošleme dál zkušenějším.
Až budeš mít další 2 tabule, určitě je zase přepošli mailem. Tou první jsi nás docela namlsal. A co ty, mrkli jsme na tvoje fotogalerie a delší dobu nic nepřibylo. Neříkej, že nemáš zásoby… ;-)
I+J

Re: Re: Podkomorské lesy

(Jirka, 9. 1. 2012 11:51)

Máte pravdu, už delší dobu jsem nové fotky do své galerie nedával, což má dva důvody: Jednak jsem loni na podzim chodil do přírody dost málo, a taky jsem neměl moc času na provětrávání archivních složek s fotkami z minulých let. Myslím si ale, že těch 500 obrázků zveřejněných za sezónu 2011 mi docela stačí. :-)
JirkPI732a V.

Re: Re: Podkomorské lesy

(Ivča + Jirka, 9. 1. 2012 12:17)

Jasně, stačí. :-) Navíc je vidět z porovnání vzestupná tendence... ;-)

Za studánkami do Podkomorských lesů

(Krtek, 5. 1. 2012 15:46)

Ahoj Ivčo a Jirko. Hezká "vodní" exkurze :-). Líbily se mi fotky pastiňáku? 525 (človeče, ani já nevím :-) ), humor ní duch ze snímku Betelná vasrůvka, kozel 557, moc pěkná babočka 565, 582, kakost 601, chrobák 623, barvy javoru 710, pásovka 739, pírko na hladině má také svůj půvab a moc hezké žluté sluníčko jestřábníku pěkně rozsvítilo galerii s pod zamračené a chladivé oblohy :-)
Mějte se a ať Vám to i letos pěkně šlape (a fotí). Zdraví Krtek

Re: Za studánkami do Podkomorských lesů

(Ivča + Jirka, 6. 1. 2012 23:03)

Ahoj Krtku, jak je vidět, zase nějaké fotky potěšily. ;-) Betelná vasrůvka nemá chybu. Také nás potěšilo, že tento název se objevuje v oficiálních mapách. Mrkni např. na Základní geologickou mapu České republiky 1 : 25 000 z roku 2009, link: http://www.geology.cz/extranet/mapy/tistene/prodej/mapy25/mapy25-geofaktory-zp/24324_BrnoSever_GEOFAKTORY.pdf Když si to zvětšíš, tak ji v levé spodní části nedaleko přehrady najdeš skutečně pod tímto názvem.