Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Trojanovic na Pustevny (a Radhošť) - část 1.

Druhý květnový týden jsme se utrhli na pár dní do Beskyd. Bohužel to byl ten týden, který v Beskydech docela propršel a následovaly nešťastné povodně. Naštěstí pro nás se zpočátku jednalo o přeháňky a bouřky, takže dokonce občas vykouklo i slunce, ve středu se ale mraky začaly držet v kopečkách a lilo v tahu přes 80 hodin. Z turistických cest se staly potoky a vodopády, z asfaltových cest říčky, skutečné vodní toky měly průtoky x-násobné… Po 3 propršených dnech jsme to vzdali a vrátili se o den dříve zpět do Brna. Udělali jsme dobře, protože další dny už bychom asi po stejných cestách neprojeli. Nicméně jsme se rozhodli, že naše fotogalerie z Beskyd zde budou vypadat optimisticky, protože i Beskydy, jako všechny naše kopečky, jsou úžasné…

Náš první výlet jsme naplánovali z Trojanovic. Jedná se o poměrně roztáhlou obec navazující na Frenštát pod Radhoštěm. Tato obec by se ale klidně mohla jmenovat „Potočná“, „Potokovice“ nebo nějak podobně, protože zde objevíte říčku Lomnou, Markův potok, Bystrý potok, Lubinu, Murasův potok, Radhoštnici, Malou Ráztoku, Lánský potok…, a spoustu jejich přítoků. Ves vznikla před 256 lety ze salašnických a pasekářských usedlostí. Obec měla i své slavné rodáky: sochař a malíř Jan Knebl, malíř Antonín Strnadel, jeho bratři Bohumír a Josef  Strnadlovi, kteří byli spisovatelé. Rodákům je zde věnované i místní muzeum.

My jsme prošli Trojanovice kolem Přehrázky na Lomné až k hotelu Ráztoka a lanovému centru Tarzánie. V těchto místech jsme začali řešit dilema, jestli na Pustevny pokračovat po modré, nebo se vydat po zelené na hřeben Radhoště. Lanovku, která odtud vede na Pustevny, jsme zamítli z principu (pěšky je pěšky, až budeme jednou nemohoucí, budeme jezdit lanovkou). Navíc nahoře jsme zjistili, že ji pouští tak asi 1x za hodinu. Modrou jsme také zamítli, když jsme viděli to množství vody valící se po cestě, a rozhodli se pro zelenou. Tato volba nám ale vydržela jen pár set metrů a z důvodu schůdnosti cest jsme využili původní silničku na Pustevny, kde je dnes zákaz vjezdu motorových vozidel, a v mapách je značená jako cyklostezka č. 6016. Vůbec jsme ale nelitovali. Stoupání na Pustevny nám zpříjemňovali zástupci z říše hmyzu i flóry, krásná příroda, potoky-nepotoky hučící ze svahů, ptáci, kteří ale byli rychlejší než naše spoušť… A protože počasí odradilo veškeré případné turisty, tak jsme po cestě absolutně nikoho nepotkali!! Vlastně ano, jednoho šíleného cyklistu, který se proti nám vyřítil od Pusteven neskutečnou rychlostí. Asi ujížděl před blížící se bouřkou. K našemu překvapení i turisté na Pustevnách byli naprostou výjimkou. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejnavštěvovanějších horských středisek v Beskydech, byla tato opuštěnost pro nás skutečně překvapením.

Pustevny jsou sedlem mezi vrcholy Radhošť a Tanečnice. Své jméno, jak se dá vytušit, získaly po poustevnících, kteří žili v okolních jeskyních v 18. a 19. stol. Poslední z nich se prý jmenoval Felix, který údajně zemřel v r. 1874. Mezi poustevníky byl prý francouzský princ, nebo třeba syn frenštátského tkalce, který vykupoval svým asketickým životem (sbíral kořínky, modlil se za lidi, kteří mu nosili jídlo a v době nouze sám chodil se svým oslíkem po kraji žebrat) posmrtný klid svého otce. Pravdou je, že poustevníky připomíná několik polozesutých jam v okolí útulen. V jedné z nich byla při průzkumu nalezena stará rytina, zvon a obraz trojjedinného boha (hlava se 3 obličeji).

My jsme se od Pusteven vydali po červeném značení k Mořskému oku. Jak mnozí víte, mořská oka vznikala díky ledovcům, které je vytvářely v horách. Toto Mořské oko je ale výjimkou, protože bylo vytvořeno v r. 1894 uměle, a to turistickým spolkem z mokřadu. Zřejmě bylo turistům líto, že se zde tato kouzelná oka nevyskytují, a tak využili lesní mokřad, který prohloubili a Mořské oko bylo na světě. Okamžitě se stalo vyhledávanou atrakcí. Oblíbili si jej i místní obojživelníci. Usídlily se zde prý 3 druhy čolků (obecný, horský a karpatský). My jsme ale měli smůlu, protože jsme zde neobjevili vůbec nic. Zřejmě čolci tušili blížící se bouřku a proto zmizeli neznámo kam. Nechali jsme se inspirovat počínáním těchto živočichů a před bouřkou jsme se vrátili zpět na Pustevny.

Využili jsme zde jednu ze staveb postavených dle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče, který se nechal ovlivnit lidovou architekturou a dobovou secesí. Využili jsme azyl Libušína, kde jsme se místo zmokání občerstvili. Tato stavba byla jídelnou (dnes restaurací). Její interiér je vyzdoben malbami, které provedl Karel Štapfer inspirovaný Mikolášem Alšem (Radegast, sv. Václav, Jánošík, Ondráš, Juráš…). Mimo Libušína zde stojí Stará Pustevna, Maměnka, zvonice, rozhledna Cyrilika…Dřevěným stavbám hrozila v minulosti  několikrát zkáza. Jednak se tento unikátní komplex chystala zničit ustupující německá armáda (zabránila jim v tom prý 2. slovenská partyzánská brigáda M.R.Štefánika), po válce se také uvažovalo, jestli má smysl zchátralý komplex opravovat. Ke zbourání nedošlo díky zásahu samotného Jurkoviče. Po pádu komunismu zůstaly Libušín i Maměnka bezprizorní. Naštěstí se dostal komplex staveb pod Valašské muzeum v Rožnově, které se pustilo do obnovy. Dnes je zde restaurace, kde je kolem stolů umístěno přesně 100 vyřezávaných židlí.

Po občerstvení jsme vyrazili směrem na Radhošť… Protože jsme ale při zpracování této fotogalerie zjistili, nakolik je bohatá, rozhodli jsme se ji rozdělit do dvou částí. Takže pokračování se chystá…:-) Proto je také Radhošť v nadpisu v závorce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: značky

(Ivča + Jirka, 26. 9. 2010 0:56)

Tak to co píšeš, má logiku, ale jak správně připomínáš, jsou opět výjimky potvrzující pravidlo. :-) Také jsme už zažili žluté trasy, které neměly chybu.

Povyskočení na Choči

(Krtek, 25. 9. 2010 18:10)

To: Fokker. Opravdu parádní povyskočení. Projel jsem si všechny fotky, moc pěkné, některé dokonce hodně inpirující, nejvíce asi foto č. 710.
Na Kvačianskou dolinu mám letmé vzpomínky přes bývalého spolužáka z učiliště, který bydlel v obci Huty. Nikdy jsem nemohl pochopit,když nám vykládal, jaké pocity (medvědi a jiná zvěř, tma, opuštěnost, přes metr sněhu od podzimu do jara a pod.) zažívá při cestách domů v noci z některé z obcí za L. Mikulášem. (pěšky asi 15 km) Až jsem jel po té nové silnici z L. Mikuláše na Zuberec, bylo jasné, že to není domek od domku na dohled, jak jsem byl zvyklý z domova :-))). Bydlet tam (rekreačně) ale musí být krásné.

značky

(Fokker100, 25. 9. 2010 8:18)

Děcka mám kamaráda značkaře a obecně se to s nima má takhle: Nejatraktivnější jsou červené (většinou hřebenovky), nejmíň atraktivní jsou žluté (většinou jen nějaké zkratky). Proto když člověk jede do míst, kde nikdy nebyl a plánuje výšlap, je dobré upřednostňovat červenou, pokud to jde. Samozřejmě to neplatí vždy a všude bez vyjímky, třeba v Jeseníkách znám perfektní trasy modré a dokonce i žluté.

RE: Mařenčino loubí

(Ivča + Jirka, 23. 9. 2010 22:56)

Naprosto souhlasíme, v poslední době se nová značení objevila jako houby po dešti, a kolikrát vedou do míst, která nám jsou docela záhadou. Letos se nám stalo několikrát (naposledy tento týden), že jsme narazili na turistické značení, které zase v žádné mapě není, ani na internetu. Do toho pak to naše vybrané značení přeznačkují, vede jinudy a čert aby se v tom vyznal. Ještě že spoléháme na svůj „čich“. :-)

Mařenčino loubí

(Fokker100, 23. 9. 2010 7:23)

Jo dík, ty stránky znám. I ten boční pohled je super. asi jediný místo, kde je to vidět jako celek. Jenom nechápu, proč na tu vyhlídku nevede turistická značka. (kór v dnešní době, kdy se zavádí značky úplně všude, kolikrát jde člověk po značcce ke "zřícenině" -a najde 1,5 metru zbořený zdi)

RE: Slovensko

(Ivča + Jirka, 22. 9. 2010 22:18)

Na tom se shodneme všichni, je to o lidech. Pokud jde o cíl, tak se většinou snažíme získat nějaké informace. Nicméně až po absolvování se stejně člověk dovídá věci nové a většinou si říkáme, že škoda, že jsme to nevěděli… Nebo narazíme na něco, o čem jsme neměli tušení, pak si o tom zpětně něco přečteme a v souvislosti se s tím se zase dovíme něco nového, co jsme netušili… Pokud jde o Mařenčino loubí, tak pokud nevíš, má to i samostatné webovky: http://www.marencino-loubi.wz.cz/ Nicméně letecký pohled na Pernštejn nečekej, spíše bychom řekli boční pohled na celý areál hradu. Na uvedených webovkách najdeš i fotky. Pravdou ale je, že jinde to asi neuvidíš.

Slovensko

(Fokker100, 22. 9. 2010 7:31)

Ahoj děcka,
my v těch Chočských vrších byli v červenci a s žádnou averzí od Slováků jsme se nesetkali. Ale my tam byli jenom 3 dny. Všechno je o lidech, jak
říkáte. Je fakt, že se střední generací jsme nepřišli do styku. Ubytovali nás mladí manželé, obsluhovala nás mladá servírka a cestou do Tater jsme pokecali s důchodci-ti byli příjemní a ochotní. Dokonce nás zvali, že na tůru se Štrb. na Popradské pleso se máme připojit k nim. Fotky z Kvačianské doliny mě taky zaujaly, bohužel jsme tam nebyli, nevěděl jsem o ní. Takhle člověk dopadne, když cestuje způsobem "Milena Holcová"-tedy nezjišťovat si o cíly cesty žádné informace. Je to škoda. Takhle jsme dopadli i na Pernštejně. Až jsme ho navšívili, zjistil jsem, že je tam vyhlídka Mařenčino loubí -jediné místo, odkud by měl být Pernštejn vidět shora a tudíž se mohl vyfotit jako celek. no příště musí být příprava pečlivější.

RE: Krkovi

(Ivča + Jirka, 22. 9. 2010 0:08)

Ač byl odkaz pro Krtka, tak jsme samozřejmě také nakoukli. Fotka je skvělááá. Objevili jsme tam i jiné věci, např.mlýny na Oblazoch v Kvačianské dolině. Nádhera, fakt super. Asi to chce vyrazit i na Slovensko. Ale ke Slovensku jedna poznámka. Kamarád byl s rodinou letos na dovolené na přelomu srpna a září. Jezdí na Slovensko pravidelně a doposud si lidi na Slovensku nemohli vynachválit. Letos byli docela v šoku. Během asi 9 dnů načerpali několik velmi nepříjemných zkušeností z důvodu, že mluvili mezi sebou česky (odmítnutí obsloužit, prodavačka je v obchodě ignorovala, seřvání zmrzlináře apod.). Samozřejmě měli i ty dobré zkušenosti. Jako všechno, je to o lidech. Zajímalo nás, v jaké věkové kategorii byli ti, se kterými měli špatné zkušenosti, a věk se pohyboval mezi 45-55 lety. Pro nás to bylo docela překvapivé zjištění. :-(

krtkovi

(Fokker100, 21. 9. 2010 9:37)

tak tohle je bomba Krtku...takhle to vypadá, když si povyskočíš na Velkom Choči
http://www.rohace.cz/?cube=galerie&c2=855

bobr

(Fokker100, 20. 9. 2010 11:26)

Aha, tak tím se to vysvětluje, jak říká inspektor Colombo.

RE: Modelky

(Jirka (i za Ivču), 19. 9. 2010 23:56)

A vše je jasné… :-)) Byl to jiný bobr… :-))

Modelky

(Krtek, 19. 9. 2010 18:49)

Ahoj, teď již pro vás všecky. Projevilo se kouzlo nechtěného a to v momentě, kdy se mi nepodařilo rozjet výše napsaný odkaz od Fokkera. obvykle to řeším následním zadáním zkráceného základního statusu stránky, v tomto případě - bobr.freeprohost.com - do Googlu. Nabídlo se mi více odkazů a jako první tento:
http://www.dvorakfoto.cz/foto-novinky/1-fotografie/1-bobr-
no a v sekci galerie jsem narazil na na ně (modelky) Prosté, jednoduché, ale jak jsem později zjistil, že jsem se dostal úplně vedle, neboť to je něco prostě název jakýchsi společných hobby stránek, užívaných více užívateli. Záhada vyluštěna - je možno se tam kouknout, malá to změna od kytek a brouků, co bude lepší, víme jen my :-)))

RE: modelky

(Jirka (i za Ivču), 18. 9. 2010 11:49)

Podezřívám Krtka z ironie, nebo chtěl Bobrovi zvednout návštěvnost webovek. A pak je tu ještě otázka, u kterého bobra Krtek zakotvil a kde a co si to prohlížel... :-))))

modelky

(Fokker100, 18. 9. 2010 11:04)

Krtku Ty si ze mě děláš prdelky, žádné modelky tam nemá. Nebo jsi na jiných stránkách.

modelky

(Fokker100, 18. 9. 2010 10:58)

Tam jsou ňáký modelky??? Ty jsem ještě neobjevil, jdu se kouknout.
Hezké ženské tělo je samozřejmě druhá nejkrásnější věc ve vesmíru (po noční obloze)

RE: Petříkov a Beskydy

(Ivča + Jirka, 17. 9. 2010 22:56)

Tak s odkazem jsme problém neměli a večerní zasněžená scenérie se nám zobrazila bez problémů (vypadá to dobře). Zase jsme ale nezkoumali fotochtivé modelky. :-))))

Petříkov

(Krtek, 17. 9. 2010 17:15)

To: Fokker. Ten odkaz mi nějak nechce najet, tak jsem si aspoň vyhledal hl. stránku toho fotografa (bobr prý jméno má) a nemá to tam marné, zajímalo by mne, kde bere tolik fotuchtivých modelek :-)))

Beskydy

(Fokker100, 15. 9. 2010 8:27)

Krtku to je focený asi z Cyrilky nějakým lepším objektivem. Občas člověk
narazí na netu na fotku, až srdíčko povyskočí. Tahle zimní z Petříkova taky není marná: http://bobr.freeprohost.com/image.php?pic=16&top=0602jeseniky

RE: Pustevny v zimě

(Ivča + Jirka, 15. 9. 2010 1:16)

Jak píšeš, Krtku, naprostý souhlas. Třeba někdy... :-))

Pustevny v zimě

(Krtek, 14. 9. 2010 16:12)

Nádherná atmosféra, jeden by ani nevěřil, že tak nádherné zakoutí může být i v Beskydech. Snad se mi taky jednou něco v tomto stylu povede vyfotit, náznaky podobného mám z Lysé, ale tohle je zatím jednička :-))