Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pulčínské skály a Hradisko

Dne 13.5.2010 jsme zvládli nejdříve přírodní rezervaci Galovské lúky, a během odpoledne jsme pokračovali do Zděchova. Tuto obec jsme si zvolili jako východisko pro odpolední výpravu do pískovcového skalního města, lidově nazývaného Pulčiny. Toto sklaní město nemůže svojí velikostí  konkurovat Ádru, Teplickým skalám, Jetřichovickým skalám apod. Srovnatelné je třeba s Ostaší. Všichni, kteří skalní město Pulčiny znají, tak asi do těchto míst vyrazili z obce Lidečko. My jsme ale úmyslně zvolili jinou trasu a na Pulčínské skály dorazili od shora.

Již v obci Zděchov jsme začali stoupat stále po modrém značení do kopečka a stoupání nás provázelo až do sedla Radošov. Zde se k nám připojilo i červené značení. Po modročerveném značení jsme dorazily při postupných klesání a stoupání (už mírnějších) až na kopec Hradisko (773 m n.m.), který je nejvyšším bodem zdejší přírodní rezervace. Vlastně i na tomto kopci jsou Pulčínské skály soustředěny. Tyto skály jsou ukryty v hlubokých beskydských lesích a jsou tudíž poměrně zarostlé. Navíc lesní porosty jsou zde úmyslně ponechány samovolnému vývoji. Proto nemohou vyniknout skalní bloky vysoké asi 20m, které jsou dlouhé až 250m.

V různých průvodcích a literatuře jsme se dočetli, že na vrcholu kopce Hradisko stával hrad. Není to ale pravda. Hrad Pulčín stával pod vrcholem Hradisko, a to v místech skalního uskupení Zámčisko. Jedná se vlastně o nejvyšší bod, ale ne kopce Hradiska, nýbrž Pulčínských skal nacházejících se pod Hradiskem. Kdy byl hrad vybudován, není známo. Ví se jen to, že v 15. stol jej vlastnil loupeživý rytíř Miroslav z Cimburka, který jej získal od manželky císaře Zikmunda. Hrad byl zničen v r. 1470 během česko-uherských válek a existuje i verze, že hrad byl stržen jako odplata za přepadání a řádění v okolí Miroslava z Cimburka, který využil divokou dobu pro své zištné zájmy. Zámčisko jsme také prozkoumali, ale bohužel na větší průzkum dalšího už nezbýval čas, protože nás ještě čekala cesta zpět. Každopádně se zde nachází několik dalších skalních uskupení, např. 5 kostelů, skalní město Izby (trochu jsme prošli), nebo Zkamenělý kostel, Ludmilina skála, skalní kaňony Ancona či Propadlý hrad, jeskyně, sklaní útvary s převisy apod.

Závěrem chceme ještě připomenout že tato oblast je rezervací a je přístupná jen po značených cestách. Je zde z důvodu nebezpečí i zakázána návštěva jeskyní. Z důvodu ochrany zde byla nedávno zakázána i horolezecká činnost, a to bez výjimek. Ochránci zde bojují nejen s horolezci, ale i s trampy. Nechceme kritizovat opatření ochránců, ale některé zákazy nám přijdou přitažené za vlasy. Např. i na některých Pálavských skalách se umožňuje alespoň v některých měsících lézt. Ale možná nám chybí některé informace. :-(

Od Pulčínských skal jsme se vrátili zpět do Zděchova. Za pozdní odpoledne (bez Galovských lúk) jsme nachodili asi 14km a bylo potřeba celkově vystoupat 485m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Podzim a skály

(Ivča + Jirka, 18. 10. 2010 21:47)

Krtku, Malá Fatra, a není to určitě jen náš názor, je na Slovensku stejně nejhezčí. Už to tam také plánujeme delší dobu a je to na spadnutí. Na Fb jsme koukli. Fotogalerie je vážně parádní (ale i makro a rybníky), některé fotky jsou bomba. Se sluníčkem máš pravdu, podzimní barvy po něm volají. Nicméně jsme nezaháleli a začátkem října jsme opět překročili 1000km, které jsme nevýletovali od letošního jara. Akorát těch fotogalerií, co zase čekají na zpracování…

Podzim a skály

(Krtek, 18. 10. 2010 15:39)

Ahoj, to mi povídejte o těch skalách a podzimu. Nedávno jsem se vrátil z Rozsutců v Malé Fatře a jsem scenériemi skal a barevných stromů doslova unešen. Teď je v přírodě kolem vůbec všude krásně a nemusí to být zrovna na vyhlášených horách a místech. Škoda jen, že se nám sluníčko na pár dnů schovalo za mraky a než opět vyleze, značná část te parády spadne na zem. Fotky z Rozsutců mám na Fb.

RE: Pulčínské skály

(Ivča + Jirka, 17. 10. 2010 22:47)

Ahoj Krtku, tak to my už o Pulčinách víme docela dlouho. Vždy jsme si říkali, že až budeme někdy v těchto končinách, tak že zajdeme. Tentokrát to vyšlo, i když by to chtělo asi více času a vše pořádně probrouzdat (všechny ty převisy, skalní útvary…). Pravda, Ty to moc daleko nemáš, měl bys to napravit. Je to dobrý tip. Ale tohle skutečně nebyla cyklotrasa a kolo by Ti bylo asi překážkou. :-) Pokud jde o počasí, tak si nestěžujeme. Zažili jsme mnohem horší…:-) Zajímavé bylo, že v Beskydách lilo nonstop jako z konve, a tady se to dalo. Přitom je to takový kousek.
PS: Teď na podzim mohou Pulčinské skály vypadat opravdu zajímavě. Zvaž to, je to dobrý tip. :-) Možná by za to stálo to vzít ale od Lidečka. Pohled na skály od spodu se zabarvenými stromy může vypadat více než dobře. :-)

Pulčínské skály

(Krtek, 17. 10. 2010 16:44)

Ahoj Ivčo a Jirko, další z vašich pěkných procházek, o místě jejich výskytu nemám ani tušení, přesto, že to nemám zas tak daleko od domova :-))). Líbily se makovky 141 i ropuchy 151, scenérie cesty 150, výhledů 180, 192, skály 229, stromy 174, 188, 214, z roslin poměnky 258 a také fotka 240, sympatická byla i Zděchovka 269. Mějte se a zdar vašim dalším výletům, třeba i za lepšího počasí :-)))