Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPP Křížky a Upolínová louka

Když jsme druhé květnové pondělí putovali Slavkovským lesem, navštívili jsme i dvě Národní přírodní památky: Úpolínovou louku pod Křížky a Křížky, kterým jsme se rozhodli vzhledem k jejich významu věnovat na našich stránkách samostatnou fotogalerii. Obě lokality se nachází asi 2km severovýchodně od obce Prameny.

NPP Křížky je odlesněný hadcový hřbet o rozloze asi 4ha nacházející se v nadmořské výšce 817m n.m. s množstvím zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Křížky jsou významné množstvím i druhy chráněných rostlin a živočichů, každopádně jsou nejvýznamnější lokalitou endemitu rožce kuřičkolistého, který už nikde jinde na světě, ani u nás, neroste. Svůj název má od tří křížků, které se tyčí na nejvyšším bodě. Ty byly zde vybudovány v roce 1859 jako forma poděkování za vyléčení nemoci. V roce 1979 byla zde od silnice upravena asi 150m dlouhá naučná stezka s 10 tabulkami u význačných rostlin. Pro velkou návštěvnost této lokality byly rostliny ohrožovány a ochranáři prosadily zrušení naučné stezky. Dnes je celá přírodní památka navíc bytelně oplocena. Na celé území NPP Křížků je vstup zakázán a porušení tohoto zákazu je pokutováno 50 tis. Kč. O lokalitu je dobře pečováno a je záměrně spásána dobytkem, který tak z těchto lokalit dostal invazivní bolševník.
NPP Upolínová louka pod Křížky se prostírá na druhé straně silnice. Jedná se o podmáčené a rašelinné louky o rozloze asi 18ha, které byly v roce 1990 vyhlášeny jako národní přírodní památka. Jak už říká název lokality, nachází se zde mimo jiné vzácné druhy zejména upolín nejvyšší, zvaný také evropský. Na Úpolínové louce byl nedávno vybudován povalový chodník, umožňující návštěvníkům přístup do nitra lokality a pozorování zdejších botanických pokladů zblízka. Louka je bohatá i na vstavačovité rostliny, ale vzhledem k podnebí bylo v době naší návštěvy ještě na orchideje moc brzy.

U obou lokalit jsou nové naučné tabule, a že ochrana této lokality je myšlena vážně, jsme pochopili i při naší návštěvě. Potkali jsme zde početnou skupinu ochranářů SČOP, kteří sem měli pracovní výjezd. S ochránci jsme se dali do řeči a když zjistili, co nás zajímá, podali nám ochotně i zajímavý výklad. Díky tomu, že prováděli i cílený sběr rostlin za účelem výzkumu, jsme se dostali k nafocení některých utržených rostlin, které by jsme díky omezenému přístupu jinak ani nenašli (tím zdůrazňuji, že my jsme zde žádné kytky netrhali a ani by nás to nenapadlo). S přivřením oka a patřičným poučením nám ochranáři dovolili i zajít na Křížky, kam se normálně nesmí. Tímto jim za to děkujeme a zároveň chceme naše případné následovníky varovat, aby v našich stopách skutečně nešli. Díky tomu, že se v kytkách trochu vyznáme, věděli jsme kam šlapat. Vzhledem k našemu zjištění kde a co rostlo, mají ochranáři asi oprávněné obavy, že by neznalý turista mohl nechtěně ničit vzácné endemity.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Křížky

(Ivča + Jirka, 6. 6. 2009 22:38)

V tom Ti dáváme za pravdu. Řízená exkurze do těchto míst párkrát do roka by určtě ničemu nevadila. Zakázané ovoce samozřejmě funguje a nejsme naivní, že by tomu tak nebylo. A že jsi o stezce nevěděla, tak z toho si nic nedělej. Já jsem se o této lokalitě dočetl také náhodou docela nedávno. :-)

RE: Křížky

(Didi, 6. 6. 2009 13:59)

Tak za tu dobu jsem ji zaregistrovat opravdu mohla, to se stydím. Asi to bude tím, že tenkrát byla v popředí mého zájmu architektura, což se poslední dobou mění. Křížky jsem míjela tuším v r. 1997, takže NS zaručeně existovala. Co se uzavření týče, sdílím tvůj názor, ale možná bych v rozumné míře párkrát do roka organizovala exkurze s výkladem za doprovodu ochranářů právě pro lidičky, jako jste vy. Zakázané ovoce nejvíc chutná a je-li něco plně nepřístupné, láká to o to více.

RE:Křížky

(Ivča + Jirka, 2. 6. 2009 20:56)

Ahóój, máš pravdu, měli jsme štěstí. Když jsme dorazili, tak jsme si říkali , co je to tam za osazenstvo...:-) Na Křížkách byla naučná stezka zřízena v roce 1974, viz náš text výše, a otevřena zůstala do roku 2001. nebyla nijak dlouhá, asi 300m. Než byla zavřena, dlouho se vedly o tom spory. Polemika o uzavření přetrvává dodnes. Pokud bychom se měli přiklonit k nějakému názoru, tak v tomto případě bychom byli výjimečně pro uzavření. Určitě se tím devastace rostlin snížila.

Křížky

(Didi, 2. 6. 2009 18:14)

Ahojky, s těmi ochranáři jste měli vážně štěstí, že vy jste tam na ně čekali? :D Krásné fotky, krásné kytičky, já Křížky viděla právě jen ze silnice, což není zrovna ideální, takže vám tiše závidím. Naučnou stezku jsem ani nestačila zaregistrovat, to mě mrzí. Jak dlouho tam vůbec byla?