Jdi na obsah Jdi na menu

 


PR Údolí Chlébského potoka

Přírodní park Svratecká hornatina zasahuje do tří okresů – Žďár nad Sázavou, Blansko a Brno-venkov. Jedná se o výrazně kopcovitou krajinu okolo zářezu řeky Svratky a jejich přítoků a je reliéfově nejčlenitější částí Českomoravské vrchoviny. Nachází se zde několik chráněných území. V době přicházejícího jara stojí za to zde navštívit přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka. Tato rezervace byla vyhlášena už v roce 1953 a rozkládá se na více než 4 hektarech. Objevíte ji asi 3 kilometry od Nedvědice a je známá svoji rozsáhlou populací bledule jarní. Bledule je možné na březích Chlébského potoka vidět od konce února po většinu března. V letošním roce došlo díky tuhé zimě k zjevnému zpoždění, neboť 9. března zde byly bledule rozkvetlé v menším množství oproti jiným rokům. Brzy zde ale opět budou nekonečné bílé koberce. Protože jsme se sem vydali v pondělí odpoledne, nepotkali jsme zde jediného turistu. Zato nás zde v jednu chvíli zastihla vydatná chumelenice. Při zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Černvíru, abychom se podívali, jak postupuje rekonstrukce roubeného mostu krytého šindelem, který byl vystaven přes řeku Svratku před 291 lety.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Pozdrav jara

(Ivča + Jirka, 15. 3. 2009 11:55)

Bledule, jako poslové blížícího se jara, působí po té zimě opravdu jako balzám. Při naši návštěvě Chlébského potoka byly květy bledulí většinou ještě zavité, takže byl docela problém „nakouknout“ do květu. Nakonec jsme ale pár výjimek našli.
Není zač, budeme jaro hlídat a jakmile zase nějaký pozdrav pořídíme, objeví se tady.

Pozdrav jara

(milusefranta, 14.3.O9,23:2O, 14. 3. 2009 23:32)

Bledulky jsou překrásné. hlavně pohledy do květů.Člověk se obvykle dívá svrchu a registruje množství trsů nebo rostlin.Díky za ten pozdrav probouzejícího se jara. m t.

Re: :-)

(Ivča + Jirka, 11. 3. 2009 20:34)

Tak to je paráda, že Tě flóra díky našemu přispění tak začala zajímat. :-) S mosty máš pravdu, je jich tam více. Tento je ale nejstarší a asi i nejvíce známý. Souhlasíme, že výprava za mosty by také stála za to. Dobrý tip. :-)

:-)

(Didi, 11. 3. 2009 18:10)

Tak jsem si konečně v klidu prohlédla všechny bledulky, podsněžníky i pro mě neznámý tavolín a jsem zase o něco chytřejší. Tolik bledulí pohromadě jsem nikdy neviděla, musím se na tu faunu více zaměřit, protože je to radost pohledět. V blízkosti Černvíru je podobných dřevěných mostků více, nemám pravdu? Tuším, že o nich dokonce byla reportáž v Toulavce. Ty by také stály za výlet ;-)