Jdi na obsah Jdi na menu

 


Národní přírodní památka Švařec

V den zahájení letošního nového školního roku jsme se odpoledne vydali na Svrateckou hornatinu. Konkrétně do obce Švařec. Nachází se zde národní přírodní památka, která je zároveň jedním ze dvou míst u nás, kde roste vzácná orchidej švihlík krutiklas. Právě na přelomu srpna a září by zde měla tato orchidej kvést. Měli jsme ale smůlu, švihlíka jsme neobjevili. :-(  Určitě to ale nevzdáme a v budoucnu sem opět vyrazíme. Nicméně jsme narazili na jiné zástupce rostlinné a živočišné říše. Trošku nám pobyt znepříjemňovala klíšťata, ale stačili jsme je odhalit dříve, než by mohla začít páchat nějaké „škody“. Ty, kteří zásadně chodí po turistických značených trasách, chceme upozornit, že žádné takové zde nenajdete.

 

Lokalita se nachází na příkrém pravém údolním svahu Brťovského potoka. Svah byl v minulosti ovlivněn a trochu i přemodelován těžbou nerostů. Těžilo se zde stříbro, olověné a měděné rudy. Národní přírodní památka Švařec je tvořena členitými stráněmi s remízkami, loukami a pastvinami. Nachází se zde největší souvislý porost jalovce v kraji Vysočina. Tato národní přírodní památka byla vyhlášena před 24 lety, dosahuje rozlohy cca 12ha a nachází se ve výšce cca 400 – 500 m n. m. Roste zde také řada vzácných rostlin, např. lilie zlatohlávek, hořeček brvitý nebo zástupci vstavačovitých (orchidejí): vstavač kukačka, okrotice bílá, vemeník zelenavý a pětiprstka žežulník. Pokud chce ale člověk spatřit tyto krásy, musí sem vyrazit v jinou dobu.

 

Někde jsme četli, že tato krásná část přírody je znehodnocena mohutným objektem úpravny vody Vírského oblastního vodovodu. Je pravdou, že celý objekt působí dojmem hotelu Revolučního odborového hnutí vybudovaném v 80. letech 20. stol., ale nedělalo nám problém tuto úpravnu strávit. Je zde dokonce vybudována Svratecká vodohospodářská naučná stezka, která vede po pravém břehu řeky Svratky od Dalečína. Je zde umístěno 17 panelů s naučnými texty a grafickými materiály + 5 informačních panelů přímo v obcích, které jsou na trase. Jeden z těchto panelů se týká právě úpravny vody ve Švařci. My jsme již nestíhali naučnou stezku projít, neboť jsme spoustu času věnovali marnému hledání vzácné orchideje.

 

Na závěr našeho výletu jsme na okraji rezervace, v její dolní části, navštívili kapli Nejsvětější Trojice. První zmínky o ní jsou již ze 14. stol. Kaple byla v době naši návštěvy nepřístupná. Více informací o kapli je možné se dozvědět ve fotogalerii níže.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: NPP Švařec

(Ivča + Jirka, 25. 3. 2010 22:45)

Ten křižák už dnes tak vzácný není, stačil se k nám z teplých končin (od Středozemí) rozšířit. Před pár lety to ale ještě byla vzácnost. Časy se mění. :-)

Národní přírodní památka Švařec

(Krtek, 25. 3. 2010 18:59)

Ahoj Jirko, to jsem nevěděl, že je ten křižák tak vzácný, tak věz, že jsem teď pyšný na něj i já, minimálně proto, že jsem jej u tebe viděl :-))). Jirko, asi mne budeš muset u některých vzácnějších druhů trknout v popisku, jenže to bys vlastně nedělal nic jiného, krom toho, že už to stejně u mnoha popisků děláš :-)))

RE: NPP Švařec

(Ivča + Jirka, 24. 3. 2010 22:37)

Ahoj náš stálý dopisovateli, moc si vážíme, že tak pečlivě procházíš naše fotogalerie. :-))) Myslíme to ale vážně. Pravda, na Švařeci (pěkný název co?) moc fotek nebylo. Bylo to ale způsobeno tím, že jsme si mysleli, že objevíme švihlíka krutiklase (vzácná orchidej rostoucí jen na dvou místech v naší republice). Bohužel se ale nezadařilo. Už asi víme, v čem byl problém, tak snad příště. Každopádně je potěšitelné, že i z toho mála Tě něco zaujalo. My jsme byli pyšní i na křižáka, který byl donedávna docela raritka. :-)

Národní přírodní památka Švařec

(Krtek, 24. 3. 2010 17:15)

Ahoj Ivčo a Jirko. Tak tuhle galerii jsem proletěl jak vítr, ne že by v ní nebylo nic zajímavého, jen měla poněkud nezvykle málo fotek .-))). Šikovná architektura (930) a pcháč (932) snad lépe vyfocen být nemohl, fakt parádní světlo....

RE: švihlík Krutiklas

(Ivča + Jirka, 5. 3. 2010 22:40)

Ahoj Jirko, to máme radost, že takových postižených je nás více. :-) Postupovali jsme stejně, tj. také jsme si stáhli plán péče, ze kterého jsme se dočetli čísla ploch, kde se má švihlík vyskytovat. Je pravda, že jsme si očíslované plochy trochu popletli, takže jsme hledali na nesprávném místě. Byli jsme i na správné ploše dle plánu péče, ale tomuto místu jsme nevěnovali tolik pozornosti. Brali jsme to jako zkušenost na další rok, protože teď už víme, že nejbohatší populace je v horní části plochy č. 23. Tam věříme, že uspějeme. Letos ale návštěvu určitě časově posuneme na konec srpna. Na mail se ti ale stejně ozveme. :-)

Švihlík krutiklas

(Jirka, 5. 3. 2010 10:15)

Zdravím podobně postižené nadšence.
Loni 16.8.2009 jsme švihlíky na Švařci našli, ale nebylo to vůbec jednoduché. Jsou tak maličké a nenápadné, že je člověk v trávě skoro nerozezná, pokud se nesehne až k zemi. Naštěstí jsem z plánu péče o NPP nastudoval, kde by měly růst a opravdu jich tam zrovna začínalo kvést aspoň 20 ks. Pokud byste měli zájem o podrobné údaje, napište mi na mail valicek(zavináč)slapanice.cz.