Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Ždánický les

Přírodní park Ždánický les určitě nepatří k vyhledávaným turistickým cílům. O tom svědčí i to, že o prvním červencovém víkendu jsme zde nepotkali žádného pěšího turistu, jen 3 cykloturisty. Co nás ale překvapilo, tak množství osobních aut, přestože zde byl všude zákaz vjezdu. Osobních aut jsme potkali po cestách minimálně dvě desítky. Zjevně šlo o houbaře, kteří díky své pohodlnosti převálcovali na cestách velké množství vzácných brouků (roháče a tesaříky). Vážně jsme nepochopili, proč nemohou nechat auto na parkovišti před zákazem vjezdu a sběr hub spojit s příjemnou procházkou krásným lesem… Ale zpět ke Ždánickému lesu. Jak jsme zjistili, ne na každé mapě lze tento přírodní park vůbec najít, a to přesto, že dosahuje plochy cca 11 tis. ha. Ždánický les, pojmenovaný podle městečka Ždánice, začíná naproti Pálavě nad Dyjsko-svrateckým úvalem, odkud se táhne na severovýchod směrem ke Chřibům a postupně nabírá výšku. Zeměpisně patří do karpatské oblasti, přičemž je její nejnižší částí. Maximální nadmořská výška činí pouhých 437 m. Toto nejvyšší místo se nazývá U Slepice. S kurem domácím nemá ale nic společného. O původu názvu hovoří pověst, dle které byl mladý Lichtenstein, jeden ze synů majitele panství, na lovu. Zabloudil a unavený usnul pod jedním ze stromů. Ze spánku ho probudil hlas tetřeví slepice a hned si všiml, že se na něj řítí rozlícená bachyně (před chvílí ji lovci připravili o mládě). Lichtenstein vyšplhal na strom, což mu asi zachránilo život. Na počest tetřeví slepice pojmenoval toto místo U Slepice. Doposud se tomuto místu říkalo U Jezírka. Dnes zde nenajdete ani jezírko, natož tetřeva. Zato se zde nachází na naše poměry bohaté naleziště ropy. Nedaleko odtud se rozprostírá i areál Moravských naftových dolů. Severní část Ždánického lesa je provrtána vrty na ropu a zemní plyn. Kromě ropných vrtů je tato oblast známá také podzemními zásobníky zemního plynu, které zde byly vytvořeny v již vyčerpaných prázdných ložiscích, které jsou na uchovávání plynu ideální.

Před 11 let byl Ždánický les vyhlášen přírodním parkem. Jeho převážná část leží v katastrech  Hodonínska a Vyškovska. Přírodním parkem prochází také trasa naučné stezky s 18 stanovišti. Na každém stanovišti jsou nebývale velké naučné tabule s texty, kresbami i řadou fotografií. Celým přírodním parkem vede několik turistických značených cest. My jsme si jako výchozí bod zvolili obec Lovčice a vyrazili jsme po modré turistické značce proti proudu říčky Jordánek. Kolem rybníku jsme pokračovali na rozcestí Močidla a dále po modré. Původně jsme chtěli dorazit po modré až na Prostřední vrch, ale cesta byla postupně tak rozblácená, že jsme byli nuceni změnit původně zamýšlenou trasu. Kousek jsme se vrátili a po neznačené cestě jsme asi po 2 km navázali na naučnou stezku, která nás dovedla až k nejvyššímu bodu U Slepice. Zde jsme modrou vyměnili za červenou, která nás provázela směrem k rozcestníku U Kříže, na Malvice a Vlčí jámu. U Vlčí jámy jsme opět navázali na modrou turistickou cestu a kolem loveckého srubu jsme dorazili zpět do Lovčic. Trasa měřila 17 km a stačilo zvládnout celkové stoupání pouze asi 230m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: světlík

(Ivča+Jirka, 8. 9. 2009 19:09)

Tak to vidíš, nám ta fotka světlíku až tak úžasná nepřišla... :D Asi to bylo tím, že ještě byla focená starším foťákem. :-))
Věříme, že koťátko je jistě skvělé. O tom není pochyb. Nicméně jsi si odpověděla za nás. :-) My skutečně potřebujeme doma nenáročné zvířátko, takže máme doma už spousty let křečka (ale ne pořád toho samého :) ).
Na Květnici je paráda. My jsme tam svého času chodili každým rokem na 1. nebo 8.května, ale teď jsme už dva roky porušili tradici a byli jinde. Tak dej pak vědět, co tam roste touto dobou.

světlík

(renča, 7. 9. 2009 23:57)

Ahoja!!
Mrkla jsem na ty Krkonoše a ten teda je!!! Tak nádhernou fotku nemají v žádné knize o bylinkách. Moc dík za informace, o těch horských místech vím - některých - ale spíš se na ta místa zatím nedostanu, proto zjišťuju něco bližšího. Mám totiž doma trochu kočkodrom :)), tak jsou pro mě nejlepší jednodenní výlety, abych se mohla ráno a večer postarat o ty svoje kožíšky. Mimochodem, mám zrovna doma krásné koťátko, nechcete?
Já vím, že asi ne, hodně jezdíte, ale zeptat se musím :))). Nechat si ho už nemůžu, tak mu budu shánět někoho hodného a hlavně do bytu. Někdo ho vyhodil na ulici v těch vedrech, ale to bych mohla povídat dlouhé hodiny, co s náma "citlivýma" lidma musejí zvířata kolikrát vydržet.
Ale to jsem se nechala zase unésti :))
Tak papa, mějte se krásně, ve čtvrtek možná vyrazím na Květnici, tak potom zase napíšu. Renča

RE:ahoj výletníci

(Ivča + Jirka, 7. 9. 2009 23:05)

Ahoj Renčo, světlíka lékařského jsme potkali před dvěma lety v Krkonoších a Jeseníkách, letos v Krušných horách i na Šumavě. Často bývá právě na kopečkách (loukách, pastvinách). Víme, že na Moravě je mimo Jeseníky také v Bílých Karpatech nebo Vizovické hornatině. Že je někde u Kuřimi ani netušíme. Třeba bude v okolí Zlobice nebo Babího lomu. Ale to fakt nevíme, jen tipujeme. Možná bude i na Tišnovsku. Chráněný zatím určitě není, klidně ho můžeš trhat o106. Netušili jsme, že jsi taková bylinkářka. :D Alespoň víme, kam se obracet.
Jestli se nepletu, tak světlíka u nás také najdeš, mrkni na: https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/pred-rokem-2008/krkonose/1839

ahoj výletníci

(renča, 6. 9. 2009 23:28)

Zdravím Ivčo a Jirko,
opět jsem na chvíli zabrousila díky vám do naší přírody zvěčněné foťákem a musím říct, že vás nestačím chválit a taky děkovat za ten nápad podělit se o zážitky a dojmy, ale také krásné záběry rostlin a hmyzu. Díky vám jsem některé květinky, hlavně ty méně nápadné, rozpoznala až teď. Do Ždánického lesa se chystám příští rok a moc se těším. Každé nové místo, které navštívím je zajímavé také tím, že je na něm třeba úplně jiný výskyt rostlin, které nenajdu jinde. Mě zajímají hlavně bylinky, které ráda sbírám a každá nová lokalita mě překvapí něčím novým. Mimochodem, nevíte náhodou kde se dá najít u nás na Moravě Světlík lékařský? Na Šumavě ho roste spousta, ale tady u nás je ůdajně malá lokalita někde u Kuřimi, tu jsem teda zatím neobjevila, ale jinak jsem zatím neúspěšná. Mám dokonce dojem, jestli za ty roky nebyl zařazený mezi chráněné rostliny, ani by mě to nepřekvapilo. Tak dík za případnou odpověď a přeju krásný podzim :))

RE: PP Ždánický les

(Ivča + Jirka, 4. 9. 2009 23:41)

Ahoj Krtku, díky za pochvalu fotek motýlů. Někdy je to fakt problém je nafotit. Než je zaostříš, už jsou pryč nebo alespoň o pár cm dále na jiném květu. S ostatním hmyzem to není o moc lepší. Však se také každá fotka nepovede.:D

Přírodní park Ždánický les

(Krtek, 4. 9. 2009 1:16)

Vynikající záběry na motýly i na toho vtipálka na začátku, který "přistál" na žlutém papírovém podkladu, doufajíc, že mu dostane něco fajnového. Mám co dohánět s tím rozmazaným pozadím u motýlů, tobě to už celkem jde.