Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Údolí Bílého potoka

Začátkem září 2009 bylo stále krásné letní počasí, které lákalo ven. Jedno odpoledne všedního dne jsme vyrazili do Veverské Bítýšky. Městečko Veverská Bítýška leží na soutoku řeky Svratky a Bílého potoka asi 25 km severozápadně od Brna a dnes zde žije necelých 3 tisíce obyvatel. Osudy Veverské Bítýšky byly vždy spojeny s hradem Veveří, který se nachází u Brněnské přehrady. Obec ale vznikla zřejmě až po založení hradu. První písemná zmínka o ní pochází z r. 1376. Za třicetileté války,  při marném obléhání hradu Veveří švédskými vojsky, byla Veverská Bítýška v r. 1645 Švédy vydrancována a zcela vypálena. Obec se pak postupně začínala dávat dohromady a největšího rozmachu se dočkala až začátkem 20. stol.

Ve Veverské Bítýšce jsme se z náměstí vydali proti proudu Bílého potoka po modrém turistickém značení. Veverskou Bítýšku jsme tak opouštěli ulicí Na Bílém potoce, kde se nachází Jarošův Mlýn. Ten byl vybudován před 2. světovou válkou na místě, kde dříve stával původní menší mlýn. Nově vybudovaný 4podlažní mlýn byl vybaven tehdejší nejmodernější mlýnskou technologií a strojním zařízením. Vodní náhon přiváděl vodu z koryta Bílého potoka do vodní nádrže, ze které byla voda spádem vedena na lopatky dvou Francisových turbín sloužících k pohonu mlýnských strojů. Ministerstvo kultury v r. 2002 prohlásilo vodní Jarošův mlýn za kulturní památku. Majitelé zde vybudovali Muzeum řemesla mlynářského, které je přístupné veřejnosti.

Západně od Veverské Bítýšky leží Přírodní park Údolí Bílého potoka, který se rozprostírá až k Velké Bíteši. Fakticky se jedná asi o 15km úsek podél Bílého potoka, který zde protéká malebným údolím. Zatímco na horním konci se dno potoka nachází ve výšce 430m n.m., nad Veverskou Bítýškou se nachází jen ve výšce 245m n.m. Přírodní park dosahuje celkové rozlohy asi 35,2 km2. První polovina parku nacházející se mezi Veverskou Bítýškou a Šmelcovnou je dobře přístupná. Druhá část mezi Šmelcovnou a Velkou Bíteší je plná překážek (několik brodů), ale o to zajímavější. My jsme si tento den zvolili první část.

Bílý potok tvoří osu přírodního parku a kopíruje jej v první části pohodlná cesta vhodná i pro cyklisty. Lesem a okraji luk nás cesta nejdříve přivádí k Prachovně. Název si toto místo vysloužilo tím, že zde byla kolem r. 1740 založena výrobna prachu, kde došlo k několika explozím. Dnes jsou zde jen chaty. Pokračujeme dále po modré a přicházíme přes louky do sevřenější části údolí, které se začíná vlnit, takže následuje mírné stoupání. Po levé straně se objevuje výrazná skála, pod kterou meandruje Bílý potok a je zde opět několik chat. Toto místo se nazývá Chaloupky. Za Chaloupkami se údolí opět začalo otevírat. Po cca 2,5 km jsme dorazili k Lažánskému Mlýnu. U Lažánského Mlýna jsou vystavěny chaty a chatky, v létě zde bývá tábor, a funguje tady také restaurace. Ta byla ale uzavřena, neboť zde probíhala nějaká firemní akce. Od Lažánského Mlýna už to bylo jen cca 1,5km na Šmelcovnu.

Šmelcovna je osada o pár domech a jedné kapli (Panny Marie Bolestné). Nejvíce se proslavila Šmelcovna tím, že první jarní neděli v roce se zde koná za každého počasí rozloučení se zimou, kterého se zúčastní mnoho turistů. Tato tradice začala v r. 1902 díky brněnské turistické společnosti Noha. V letech 1912-1933 se Vítání jara zúčastňoval pravidelně i Petr Bezruč. Název Šmelcovna je odvezen z německého slova „Schmelzen“, které znamená tavit. Šmelcovna je tedy vlastně „Tavírnou“. Dříve se zde totiž tavila železná ruda, která se těžila v okolí a zde byl vybudován hamr pro její zpracování.

Prošli jsme si Šmelcovnu a její nejbližší okolí a poté vyrazili zpět na Veverskou Bítýšku. Byli jsme překvapeni, že po cestě tam, ani zpět, jsme nepotkali žádné turisty a pouze minimum cyklistů. Vycházka to byla pohodová, ušli jsme 20km při stoupání pouze 189m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: PP Údolí Bílého potoka

(Ivča + Jirka, 27. 1. 2010 18:22)

Tak krtka s malým "k" skutečně není až tak jednoduché potkat, natož v Beskydech. To asi dříve narazíme na Krtka s velkým "K". :-) Ten snad není tak plachý... :-))

Přírodní park Údolí Bílého potoka

(Krtek, 27. 1. 2010 17:20)

No, docela by byla sranda, kdyby jste tam narazili na krtka s malým "k". Ne, že by to mohl býti v Beskydech zázrak, ale já jej zatím zde nikde neviděl živého, (těch co byly již dušičkou na onom světě několik bylo). Jinak krtek jako pěkné zvířátko - tedy opravdu nic moc :-)))

RE: PP Údolí Bílého potoka

(Ivča + Jirka, 25. 1. 2010 22:54)

Ahoj pravidelný navštěvovateli našich stránek, :-) Máme radost, Krtku, že Tě to u nás stále baví. Z těch kytek si nic nedělej. My jsme byli kdysi na tom velmi podobně. Jak se do toho zakousneš a začnes určovat, výsledky se časem dostaví. Nejhorší je vždy ten začátek (asi jako u všeho).
Pár fotek se docela povedlo, ale ještě více se povedl výlet, navíc skvělé počasí kontrastující s dnešními mrazy. Už se zase těšíme na jarní paprsky. I když teď ani skoro nevíme, jak sluníčko vypadá. Mimochodem, zvažujeme letos opravdu Beskydy, tak se zase můžeš těšit, co objevíme... :-)

Přírodní park Údolí Bílého potoka

(Krtek, 25. 1. 2010 17:54)

Ahoj Ivčo a Jirko, ten brambořík se fakt povedl, růže a netýkavka také. Řekněte mi, proč ten květ netýkavky je tak strašně podobný s květy mnoha jiných druhů a přitom se každý jmenuje jinak. Já mám s té Vaší rostlinné "hitparády" teď v hlavě trošku zmatek, už jsem jej viděl v tolika "mutacích", že se to snad nedá ani spočítat. Samozřejmě Ivčo a Jirko, nic ve zlém, svědčí to jen o Vašem přehledu a o mém prozatímním chápání světa flóry, něco jako - "všichni číňani jsou stejní..." :-)))
Jo, a babočka s pampelišlou se taky moc líbí