Jdi na obsah Jdi na menu

 


Na dně Brněnské přehrady II

Přesně po šesti měsících jsme se vydali zkontrolovat, jak pokračuje vypouštění Brněnské přehrady z důvodů zahájení boje se sinicemi. Pro porovnání, kolik ubylo vody a jak vypadala přehrada v listopadu, můžete nahlédnout zde. Vody už ubylo natolik, že v některých místech se přehrada změnila v řeku. Neuměli jsme ale posoudit, zda se Svratka vrátila do původního koryta, nebo si díky dřívějším zásahům vytvořila nové. Každopádně započatý boj proti sinicím pokračuje dále. Břehy pokryly další tuny vápenného hydrátu, takže místy vznikly bílé pláně evokující iluzi vysrážené mořské soli. Hladina vody se opět snížila, což je nejlépe patrné na stěnách skal, kde jsou vidět čáry od běžné hladiny. Každopádně jarní přehrada nemůže neokouzlit, spousty rostlin, občas neposedný hmyz, vodní ptactvo...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Řeřišničník

(Ivča + Jirka, 15. 5. 2010 0:39)

Tak ten jsme tam už asi viděli. :-) Jak píšeš, je také pěkný…:-) A omluv není třeba. :-)

Řeřišničník

(Jirka, 14. 5. 2010 23:17)

Omlouvám se za chybičku, měl to být řeřišničík písečný - Cardaminopsis arenosa. Ten není tak vzácný jako řeřišničník skalní, je ale taky pěkný. :-)

RE: Altán u Osady

(Ivča + Jirka, 14. 5. 2010 20:08)

Ahoj, altán je docela „profláklý“, ale málokdo tuší, co se zde dá vše objevit... :-) My chodíme fotit do jeho blízkosti s oblibou kruštíky. Možná sis všiml ve fotogalerii Na dně Brněnské přehrady III a IV (https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-okoli-brna/na-dne-brnenske-prehrady-iii-a-iv). Marně teď vzpomínáme, jestli jsme zde někdy na řeřišničník skalní narazili, ale asi ne. Pokud nás paměť neklame, tak se jedná o relikt z doby ledové, ne?

Altán u Osady

(Jirka, 13. 5. 2010 8:18)

Ahoj,
ten altán poznávám. Šli jsme tudy 1.5. 2010 s vycházkou Vítání ptačího zpěvu a přímo tady byla pauza na svačinu. Roste tu řeřišničník skalní a nedaleko vody pravidelně hnízdí lesek bělokrký. Moc hezké místo. :-)

RE:Brněnská přehrada

(Jirka, 29. 6. 2009 23:26)

Já až tak skromný nejsem, to jsem Tě jen chtěl motivovat k dalším pochvalám. Od Tebe potěší... Ale pochvaly můžeš trénovat, počkej, až budou zpracovány poslední fotoúlovky z Krkonoš. Je to jen o čase...
J.

Brněnská přehrada

(Krtek, 29. 6. 2009 1:33)

Jirko, jsi jako vždy- zbytečně skromný...

RE: Brněnská přehrada

(Jirka, 28. 6. 2009 22:28)

Krtku, díky za chválu. Kéž by byla oprávněná... :-D

Brněnská přehrada

(Krtek, 26. 6. 2009 18:16)

Jirko, pěkná fotogalerie a je na ní vidět tvůj posun ve zdokonalování ve fotografování. To je jedna věc a za druhé se mi líbí, co jsi všechno zachytil.

RE: Jak vy to děláte...

(Ivča + Jirka, 9. 5. 2009 23:01)

Ťuknul jsi hřebíčkem o hlavičku, je to přesně tak. Stačí jenom trochu vnímat přírodu. Je skoro úplně jedno, kam se vypravíš. :-) A jestli k Tvému lepšímu vnímání přispějeme, bude nám ctí. :-)

Jak vy to děláte...

(Jerro, 8. 5. 2009 23:09)

Už jsem párkrát k Vám na stránky nakoukl. Vy ať vlezete, kam vlezete, vždycky objevíte krásy přírody. Když jsem četl v Novinkách, že se jedná o Brněnskou přehradu, tak jsem si představil zelenou vodu a vůbec mě to nelákalo. Když jsem ale otevřel tuto fotogalerii, tak jsem se zastyděl, protože jsem si uvědomil, že se asi blbě koukám. Díky za pootevření víček, snad se začnu také trochu koukat... :-D