Jdi na obsah Jdi na menu

 


Naučná stezka okolo Jilemnice

V Krkonoších jsme letos pobývali 4. červnový týden. První část našeho pobytu byla ve znamení vytrvalých a vydatných dešťů, které sem přicházely z Polska. Mraky se držely nad horami, a proto jsme se rozhodli první dny vyrazit do podhůří. Jeden den jsme navštívili Bozkovské dolomitové jeskyně a další den vyrazili do Jilemnice. Městečko Jilemnice leží v kopcovité krajině západního podhůří Krkonoš, přičemž od hor je vzdálené vzdušnou čarou jen asi 11km. Tato vzdálenost stačila na to, aby se zde trvalé a vydatné deště změnily na přijatelné přeháňky. Jilemnice má dnes asi 6 tis. obyvatel. Již v r. 1889 byl zde založen druhý mimopražský odbor Klubu českých turistů. Největším propagátorem turismu zde býval Jan Buchar, řídící učitel z Dolních Štěpanic. Zřejmě to byl on, kdo si jako první uvědomil, jak významnou ekonomickou i národnostní posilou pro zdejší obyvatele může být proud turistů z vnitrozemí. Jilemnice se tak začínala měnit v příjemné východisko do západních Krkonoš. S tímto propagátorem je spojena i další zdejší tradice – lyžování. Ski (alias lyže) sem přivezl pro své lesní dělníky v roce 1892 hrabě Jan Harrach. Lyžování se tady rozšířilo do všech vrstev obyvatelstva a Jilemnice se stala asi nejvýznamnějším českým lyžařským centrem. Již v roce 1894 místní lyžaři založili první samostatné lyžařské sdružení v českých zemích a na Slovensku "Český krkonošský spolek Ski". Z Jilemnice vyšla řada skvělých lyžařů. Např. tragicky zahynuvší Bohumil Hanč, Jaroslav Cardal, Stanislav Henych nebo trojnásobná olympijská medailistka z 80. let minulého stol. Květa Jeriová - Pecková.

Přestože město zůstalo i v minulém století východiskem do západních Krkonoš a ročně jím procházely spousty turistů, nemohlo za komunistické totality této přednosti využít a zvolna ztrácelo charakter letoviska. Snaha o obnovu a regeneraci byla při návštěvě vidět na každém kroku. I my jsme zaznamenali rekonstrukci Masarykova náměstí v centru města, výstavbu nových penzionů a sportovišť, rekonstrukce stávajících objektů, budování nové kanalizace apod.

Z Jilemnice pochází řada významných a slavných rodáků: V první třetině 19. stol. se zde narodil geolog František Pošepný, zakladatel světové ložiskové geologie. Jako vynikající chemik proslul v první polovině 20. stol. Josef Hanuš. Řada z nás si možná vzpomene na známého meziválečného epika Jaroslava Havlíčka, zakladatele čeké sci-fi Jana Weisse nebo uměleckého fotografa Zdenka Feyfara. Všechny tyto osobnosti jsou spjaty s Jilemnicí.

Kolem Jilemnice je vybudovaná žlutě značená naučná stezka „Jilemnice známá neznámá“. Jedná se o trasu dlouhou necelých 8 km, která turisty provede nejen městečkem, ale i nejbližším okolím. Protože stezka nebyla moc dlouhá a jednalo se spíše o příjemnou procházku, místy jsme ze stezky sešli a o pár km jsme si ji prodloužili. Každopádně stezka je zajímavá a má své kouzlo. Provede Vás stavebními památkami, ale i nejbližší přírodou. Této naučné stezce by každopádně prospělo, kdyby se zde objevilo více naučných tabulí a jejich nedostatek vidíme jako největší slabinu této naučné stezky. Např. přírodním poměrům nebo rostlinstvu, kterého zde bylo požehnaně, nebyla nikde věnována ani zmínka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Jilemnice

(Ivča + Jirka, 14. 9. 2009 0:21)

Tak to uteče, to je pravda. Nám, abychom dohnali všechny resty, by týden na PC nestačil ani omylem, možná tak měsíc. :-)
A ještě noční směny? Nestraš. :-) Ale možná jsi si na ten režim zvykl a už Ti to nepřijde.

Jilemnice

(Krtek, 12. 9. 2009 23:31)

Ahoj, do Vánoc je sice daleko, ale uteče to jako voda. Já by tak pořebovat mít aspoň týden mít PC jen sám pro sebe, abych jakž - takž postíhal své resty a dohnal všechny plány. To ale je jen hodně vzdálená a nesplnitelná představa a tak dnes užívám toho, že starší syn je na výletě na Slovensku a manželka pro mne nenašla práci :-)))), ale hlavně mi dnes odpadla noční směna

RE:Jilemnice

(Ivča + Jirka, 12. 9. 2009 22:38)

Ahoj Krtku, díky za návštěvu i za pochvalu. Měli jsme výhodu, opravdu jsme se obešli bez rozprašovače, a to po celou dobu pobytu. :D Pokud jde o Zvědavou uličku, tak spousta lidí, co Jilemnici navštívila, o ní ani neví. Přitom je kousek od centra.
A kdo si počká, ten se dočká. :-) Nakonec o nic nejde. Nás spíše mrzí, že nestíháme dávat další fotogalerie na web, přestože materiálů máme více než dost. Do Vánoc je ale daleko.

Jilemnice

(Krtek, 12. 9. 2009 16:25)

Ahoj Ivčo + Jirko. Pěkné - fakt. Vy si poradíte vždy, když nejsou výhledy - pofotíte makro, když není sluníčko - Ivča nahodí úsměv cez celé foto a hned je veseleji. A když přesto zaprší, využijete efektu dešťových kapek na zvýšení zajímavosti fotek - třeba u těch růží. Něktěří fotografové chodí do lesa s vodním rozprašovačem, aby dodali květům žádoucí efekt rosy a vy máte čistě přírodní zdroj.
O té uličce jsem dosud neměl ani tušení, roubenky se zdají být moc fajn, jen to vydláždění mi nepřipadá moc vhod. Takové se užívají na dláždění pěších zón ve městech, zde by přišly asi více vhod ploché kameny. To vy ale neovlivníte, že? Mějte se, to jste se načakali do půlky září, co?