Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Železného na Stanovisko a Klucaninu

Obec Železné leží severovýchodně od Tišnova a my si ji zvolili jako východiko naší trasy. Název obce je odvozen od těžby železné rudy. Ze Železného jsme vystoupali po zelené turistické značce na vrcholový kopec Stanovisko (485 m n.m.). Odtud jsou velmi hezké výhledy do širokého okolí. Na Stanovisku se dochoval historický statek s hospodářskými budovami, jehož obytnou část tvoří pouze čeledník, což svědčí o způsobu života někdejších statkářů. V současnosti zde sídlí jezdecká škola. V bývalém ovčíně jsou ustájeni koně a poníci, kteří jsou využíváni pro hipoterapii, provozována je i kanisterapie (pejsci různého vzrůstu vyběhli dírou v plotě a přišli nás patřičně uvítat...). Ze Stanoviska jsme se vrátili neznačenou cestou do Železného a pokračovali dále k tišnovskému hřbitovu, odkud jsme vyšplhali na Klucaninu, kde byla před pár lety nově vystavěna rozhledna. Z rozhledny budete mít Tišnov jako na dlani, a nejen Tišnov.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ze Železného

(Radka, 10. 1. 2011 14:12)

Nevím kdo navštívil naši obec, ale špatně si přečetl název obce. Správně je - to Železné a ne - ta Železná, kdyby jste název takto zadali do vyhledávače tak vás pošle např do Železné Rudy a podobně, ale určitě by jste nedojeli do Tišnova. Jako jedna z mála obcí máme stejný název už asi od 12. století, kdy je o naší obci první zmínka. Údajně na malém kopci zvaném Hradisko sídlili keltové. Zde je i několik chráněných rostlin. Za kopcem se každé léto pořádá rekonstrukce americké bytvy SEVER proti JIHU.

Re: Ze Železného

(Ivča + Jirka, 10. 1. 2011 18:51)

Radko, děkujeme za upozornění. Napravíme to. Chybička se vloudila, omlouváme se. Příště budeme pozornější. :-) Koukali jsme (viz. komentář), že ale nejsme sami, kdo dělá chyby. Nic ve zlém… :-) Každopádně děkujeme za doplňující informace o Keltech, rostlinách i bitvě. Zní to dobře, láká to k další návštěvě. Třeba zase k vám zavítáme, tentokrát ale do Železného… :-))