Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Oslava s Ketkovákem

V druhém zářijovém týdnu 2008 jsme se jedno odpoledne vydali do Přírodního parku Oslava. Výpravu jsme zahájili od Oslavan do Čučic. Odtud jsme chvíli pokračovali po zelené a poté jsme neznačenou cestou sestoupali k Oslavě. Poté jsme pokračovali údolím Oslavy až ke Ketkovskému Mlýnu a k soutoku Oslavy a Chvojnice. Od soutoku jsme vystoupali na zříceninu Ketkováku (= Ketkovský hrad = Levnov). Tady je potřeba vysvětlit, že až do roku 1970 se užíval pro zbytky zříceniny název Ketkovský hrad. O existenci Levnova se z historických análů vědělo dost, ale nebyla známa jeho lokalizace. Až v roce 1970 se podařilo prokázat, že Levnov a Ketkovský hrad je jedno a to samé. Proto ty dva názvy. Ač byl hrad původně velmi rozsáhlý, moc z něho nezbylo. Zato výhledy jsou odtud díky jeho umístění 130m nad soutok Chvojnice a Oslavy uchvacující. Pozor ale na zmije a dívejte se, kam šlapete. Potkali jsme po cestě tři. Jednu přímo na Ketkováku. 

Kolem řeky Oslavy je skutečně krásná příroda, která se zachovala díky těžké dostupnosti údolí zaříznutého hluboko ve skalách a kopcích. Romantické údolí řeky Oslavy, kterou místní nazývají Oslavka, lákalo odpradávna i trampy. Ti zde zakládali osady i během druhé světové války a hojně i v druhé polovině 20. století. Celým údolím vede více tras (značených i neznačených) po obou březích Oslavy, takže ideální je si na poznání údolí vyhradit více času. my jsme zvládli za odpoledne necelých 20km, ale určitě se sem rádi vrátíme prozkoumat další nám prozatím utajená místa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: vzpomínka na Oslavu

(Ivča+Jirka, 23. 8. 2009 22:36)

Ahoj Renčo,
koukáme, že naše fotogalerie pečlivě procházíš. To máme skutečně radost. A jestli Ti ještě evokují vzpomínky, tak to je další bonus. :D Někdy je v dubnu skutečně velmi teplo, kolikrát i tepleji než v červenci. Duben je ale s počasím velmi nepředvídatelný. Stačí si vzpomenout na situaci na D1 na konci dubna před rokem, kdy se tam stala doposud největší hromadná havárie za celou historii, a to díky šílené vánici a okamžitému náledí.
Je paráda, že chodíme na stejná místa. Třeba se potkáme dříve, než tušíme. :D Před 4 týdny jsme takto naprosto náhodně potkali na poválovém chodníku kamarády z Brna ve hvozdech Šumavy.
I+J

vzpomínka na Oslavu

(renča, 23. 8. 2009 16:49)

Ahoja, tak na Oslavu mám nezapomenutelnou vzpomínku, zatím jen 4 roky starou. Vypravili jsme se koncem dubna a pamatuju si, že bylo na tu roční dobu už poměrně teplo. Vlakem do Náměšti nad Oslavou a potom už jen po vlastních podél Oslavky až k soutoku s Chvojnicí a proti proudu Chvojnice až do Kralic, na vlak a domů, ale ještě na Mendláku na pivo, Absolvovala jsem tu cestu s kamarádem z čajovny, byl to neuvěřitelně krásný den, neopomněla jsem se vykoupat v divoké Oslavě, přelezli jsme všechny skály, které se přelézt daly, ale ke konci cesty už jsem začala nenávidět všechny kopce, kopečky i jejich náznaky :)) a kamoš mě musel do nich tlačit. Pomohlo to - došli jsme. Dodnes vzpomínáme a brzo se chci vypravit znovu. Jenom závěr cesty bych změnila, né Kralice, ale podle mapy někde kousek dál, aby to nebylo stejné. Ty vaše fotky mi vzpomínky ještě přiblížily. Moc dík, nádhera :))